Työllisyys ja osaaminen
Etelä-Savon väestön koulutustaso on matalampi kuin koko maassa keskimäärin ja mm. korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus on yksi pienimmistä kaikkien maakuntien joukossa. Aikuisopiskelijoiden osuus koulutuksessa korostuu, sillä maakunnan ammatillisissa oppilaitoksissa aikuisten osuus opiskelijoista on jopa kolme neljännestä. Nuorten, peruskoulun päättäneiden ja oppivelvollisten opiskelijoiden osuus taas on huomattavasti pienempi. Työelämän ja työtehtävien muuttuessa laaja-alaisemmiksi myös aikuisten, jo työssä olevien, osaamisen päivittäminen ja osaamistason nosto korostuu ja lisää tarvetta kehittää monipuolisesti jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia.
Myönteisenä muutoksena voi pitää kahdelle maakunnassa toimivalle ammatilliselle oppilaitokselle myönnettyjä englanninkielisten koulutusten järjestämislupia, mikä osaltaan edistää ulkomaalaistaustaisten työllistymistä maakunnassa. Etelä-Savossa ulkomaalaista työvoimaa on rekrytoitu eniten maatalouden kausitöihin, rakennusalalle, betoni- ja metallituoteteollisuuteen, sähkölaitteiden valmistukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin. Yksittäisiä erityisasiantuntijoita on rekrytoitu eri aloille. Sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä hyvinvointialueella että yksityisillä palveluntuottajilla on jatkuva tarve rekrytoida ulkomailta, vaikka hyvinvointialue käykin taloudellisista syistä yt-neuvotteluita. Haasteena alueella on sekä veto- että pitovoima, koska sote-alan ammattilaisilla on runsaasti työpaikkoja tarjolla koko Suomessa ja koko Euroopassa. Työikäisen väestön määrän kehitys haastaa ponnistelemaan työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi. Esimerkiksi Pieksämäen kaupunki, missä työvoimasta on jo pitkään ollut pulaa, on ollut hyvin aktiivinen edistäessään ukrainalaisten kotoutumista ja kouluttautumista. Em. vientikyselyyn vastanneet yritykset arvioivat oman kyvykkyytensä palkata ulkomaisia osaajia melko korkealle. Kansainvälisiä osaajia on töissä eniten mikroyrityksissä Etelä-Savossa. Molemmat löydökset ovat kiinnostavia, kun ottaa huomioon vallitsevan keskustelun teemaan liittyen resurssien ja kyvykkyyksien osalta.
Työllisyyskatsauksen 11/2024 mukaan Etelä-Savossa oli marraskuun lopussa 6 372 työtöntä, 503 henkilöä ja 9 % enemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan. Lomautettuja heistä oli 732. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 11,5 %. Syksyllä 2024 julkaistun työvoimabarometrin mukaan seuraavan vuoden aikana ei ole odotettavissa merkittävää määrällistä pulaa työntekijöistä. Rakennusalan taantuma jatkuu. Alalle on kuitenkin syntynyt myös uutta pienyrittäjyyttä mm. saneerausrakentamiseen. Teknologiateollisuuden sisällä yritykset, joiden tuotteet ovat sidoksissa rakentamiseen, ovat hankalimmassa asemassa. Etelä-Savossa työssä käyvien eläköitymisten takia eri aloille tarvitaan korvausrekrytointeja, vaikka työllisten määrä ei lisäännykään. Eniten vaikeuksia pätevien tekijöiden palkkaamisessa on sosiaali- ja terveyspalveluissa.